Kuurnenaar neemt 't Gaverhopke over

Dirk (54) opent brouwerij De Meester

HLN 09/07/2016

Dirk De Meester en Ann Verfaillie uit Kuurne brouwen voortaan bier in hun eigen brouwerij in Harelbeke. In het café kunnen ze ook bezoekers ontvangen. (foto Deleu)

Dirk De Meester (54) uit Kuurne heeft zijn intrek genomen in de voormalige brouwerij 't Gaverhopke in Harelbeke. Gedaan met bier brouwen in zijn garage en bier laten gisten in zijn woonkamer: voortaan kan Dirk zijn bier professioneel brouwen.

Joyce Mesdag

Dirk is anderhalf jaar geleden gestart met bier brouwen en heeft ondertussen de zes biertjes 't Meesterke, het Kuurnaarke, 't Dul Meesterke, de Meester Dubbel, de Meester Trippel en de Meester Quadruppel gebrouwen. Met zijn bescheiden installatie - goed voor tweehonderd liter bier per sessie - kon hij tot voor kort 1.600 liter per maand brouwen. Maar de vraag bleek groter dan het aanbod. "Ik wilde mijn biertjes graag bij drankencentrales in de regio promoten, maar had daar gewoon te weinig bier voor in de aanbieding", legt Dirk uit. Bovendien was het ook niet makkelijk om alle biertjes bij hem thuis te blijven brouwen. "Mijn garage was volledig ingepalmd voor mijn hobby. Bier moet na het brouwen nog een paar weken gisten in een warme omgeving en dus stonden er constant allerlei bakken bier gestapeld in mijn woonkamer."

Dirk kreeg ook geregeld de vraag van groepen of ze even op degustatiebezoek konden komen, "maar dat ging niet aangezien ik die mensen niet deftig kon ontvangen."

Bezoekjes

Maar daar komt nu allemaal verandering in. De Meester heeft zijn intrek genomen in de voormalige gebouwen van brouwerij 't Gaverhopke in de Steenbrugstraat in Harelbeke. "Ik heb een grotere brouwketel van vijfhonderd liter bijgekocht en kan nu elke maand 5.600 liter bier brouwen. Ik heb ook extra lagertanks aangeschaft, waar het bier na het brouwproces even moet rusten, er is een warme aparte ruimte, waar het bier zal gisten, en in oktober komt er een automatische bottelarij. Ik heb daarnaast een café en degustatieruimte geopend, waar ik voortaan groepen kan ontvangen die een bezoekje willen brengen aan brouwerij De Meester. Buiten heb ik een terras voor honderd mensen. Wielertoeristen of fietsers en wandelaars zijn dus ook meer dan welkom om in het weekend eentje te komen drinken."


Brouwer verhuist omdat hij bestellingen niet kan bijhouden

"Ik moest te veel klanten teleurstellen"

HLN 07/01/16

Dirk De Meester bij zijn huidige brouwinstalatie die niet meer volstaat. - Foto JME

Dirk De Meester (53) uit Kuurne brouwt al een jaar elke week 800 liter bier in zijn garage. "De lekkerste midlifecrisis", lacht Dirk. Zijn bier is ook elke week uitverkocht. "Daarom verhuis ik mijn brouwactiviteiten naar de brouwerij van 't Gaverhopke in Harelbeke. Ik vind het te jammer dat ik mensen moet teleurstellen."

Joyce Mesdag en Alexander Haezebrouck

De Kuurnenaar kreeg vorig jaar zin om bier te brouwen.
"Ik ben in mijn twintigerjaren nog bestuurslid geweest van de ecologische vereniging Velt", vertelt hij. "Ik was een groene jongen, maakte mijn eigen wijn, hield geiten om zelf kaas te maken van hun melk. Dat is wat verminderd na een tijd. Een jaar geleden kreeg ik weer zin om iets 'artisanaals' te maken. Bier leek me wel iets. De lekkerste midlifecrisis noemen mijn vrouw en ik die hobby wel eens."
Omdat hij een opleiding industrieel ingenieur scheikunde gevolgd heeft, wist Dirk hoe hij aan een eigen biertje moest beginnen.

"Ik heb een installatie gekocht waarmee ik 50 liter kon brouwen per week. Mijn allereerste brouwsel was meteen heel lekker, en intussen heb ik zes biertjest: 't Meesterke, het Kuurnaarke, 't Dul Meesterke, de Meester Dubbel, de Meester Trippel en de Meester Quadruppel." Familie en vrienden kochten vlotjes de liters op die hij elke week brouwde. "Ik heb daarom een nieuwe installatie van 200 liter gekocht. Daar kan ik wekelijks 800 tot 1.000 liter bier mee brouwen." Maar ook dat blijkt nu al te weinig. "Ik kan het bier haast niet snel genoeg brouwen, of het is al de deur uit. Ik zou het bier wel bij drankencentrales hier in de regio willen promoten, maar ik heb gewoon te weinig bier in de aanbieding."

Daarom verhuist Dirk zijn brouwinstallatie. Deze zomer brouwt hij zijn biertjes in de vroegere vestiging van 't Gaverhopke in Stasegem bij Harelbeke, dat binnen enkele maanden zelf naar Waregem verhuist.

Degustatieruimte

Het wordt op die nieuwe locatie ook veel gemakkelijker werken. "Bier moet bijvoorbeeld nog twee maanden gisten op fles in een warme kamer. Ik heb thuis geen aparte warme kamer. Daarom staan het grootste deel van het jaar torenhoge bakken bier in het midden van onze living. In Harelbeke zal ik daar wel voldoende plaats voor hebben. Bovendien hebben we hier ook geen 'degustatieruimte'. Ik krijg wel eens groepen over de vloer die eens willen komen proeven van mijn biertjes, maar dan moet ik die uiteraard ook ergens een plek geven in huis."

Dirk De Meester weet zelf niet precies wat het succes van zijn biertjes verklaart.
"Het is uiteraard wel lekker bier, dat zou er trouwens nog aan mankeren. Ik kijk wel in tegenstelling tot grotere brouwerijen, die een flinke winstmarge moeten hebben, niet meteen naar de kostprijs van ingrediënten. Ik verwerk bijvoorbeeld nog echte hoppebellen, in plaats van behandelde hop, omdat dat beter is voor het aroma. Bierliefhebbers houden van kleine, artisanale brouwerijen. Mijn brouwsel zijn zo exclusiever. Maar nu is het een beetje té exclusief. Ik moet te veel klanten teleurstellen."